Lerovn eller jordovn kært barn har mange navne, er en ældgammel opfindelse og rigtig spændende for barn såvel som voksen. Så hvorfor ikke bygge en. Det kan gøres stort set gratis og brødet eller pizzaen smager dejligt når den er bagt i en lerovn.
 
Den kan bygges på jorden , men det er absolut at foretrække at få den lidt op i højden. Min ovnbund er i en højde af 90 cm og måtte gerne være 20 cm højere.  Jeg byggede min på kartoffelkælderen , men 3 -4 lag lecablokke kan også bruges.
 
Overfladen skal være ca. 1x1m og der skal lægges ildfaste sten i en firkant på  70x70 cm. Stenene lægges i magert ler d.v.s. det er blandet op med sand.
 
Nu skal hullet i ovnen formes. Det gøres ved at tage noget fugtigt sand og forme det som en halvkugle. Pres sandet godt sammen og læg så et stykke plastik hen over de hele og klip det overskydende af. Plastikken gør at det er nemt at få sandet ud igen når leret  ovenpå er tørt. Sandet skal have en diameter på 55 cm og skal altså ikke helt ud til kanten af de ildfaste sten.
 
Så skal der blandes en mager lerblanding af ca 1 del ler til 5 dele sand. bland det og tilsæt så lidt vand som muligt , men lige nok til at det kan æltes.
 
Lav en trælem  på mindst 40 cm i bredden. og begynd at bygge en  8 cm tyk lervæg rund om plastikken. . Sørg for at få de forskellige lerklumper  sat godt sammen ved at stikke fingre ned i massen eller brug en afrundet kæp. Leren må ikke skride ud så er den for våd.  Byg hele vejen op til toppen i et 8 cm tykt lag.
 
Nu skal leren tørre indtil den kan stå af sig selv. Det tager ca. en uge alt efter vejret. Når leren er tør skal sand og plastik rages ud.
 
Så skal der isoleres med 10 -15 cm tykt lag lerhalm. Der laves en lervælling af ler og vand og så blandes halmen ned i og æltes rundt for derefter at placeres  rundt om lerkernen. Sådan fortsættes indtil hele lerkerne er dækket.
 
Man afslutter med et lag lerpuds lidt federe end det inderste lag. Sand/ler i forholdt 3:1. Er evnerne der kan man lave en skulptur ud af det. Lerlaget skal være 5 cm tykt, men må gerne være tykkere. Blandes der hestemøg i bliver der færre revner og ovnen bliver mere vejrbestandig.
Efter et par ugers tørring eller før tænder man et lille bål i ovnen og lader det brænde ud. Det gør man nogen gange indtil man tør prøve at bage første gang.
Tørretidsangivelserne og ovnens mål kan man frit variere.
 
Når ovnen er helt tør er der sikkert opstået nogen revner som stoppes med lerslikker og det hele tørres over med en våd kalkkost og til sidst overflade behandles den med kalk, linolie, silikatmaling eller lader den stå med leren bar.
 
Ovnen kan ikke holde i det danske vejr, hvis den ikke står under et tag eller en pressenning.
 
 
Når man skal bage
 
Tænd et lille bål inde i ovnen  og lad det brænde 2 timer , hvis man skal bage i en time. Fyr dobbelt så lang tid som der skal bages. 5 kg flækket tørt ugiftigt løvtræ rækker til 2 timers fyring. Ovne er forskellige og man må gøre sig sine erfaringer. Min ovn siger 230 grader efter 2 timers fyring. Jeg lader gløderne blive langs væggen, men andre tager dem ud i en grill. Tager man gløderne ud kan de flamme op. Brug aldrig tændvæske!
 
Sæt  brødet ind og lågen for. Jeg tætner altid med vådt ler om trælemmen for at holde på varmen.
Jeg har et glastermometer jeg stikker ind gennem et lille hul i lemmen. Det er sjovt at følge temperaturen. Et stegetermometer med kabel sikrer et perfekt  resultat. Når brødet er 96 grader tages det ud og lægges undet et fugtigt viskestykke.
 
Velbekommen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lerovn